חלגשית – חלה שהיא גם מגש גבינות

חלגשית – חלה רב שימושית. גם חלה וגם מגש גבינות

ידוע לכל שההמצאות הכי טובות נולדות מכשלונות או מטעויות.
האמת היא שלא ציפיתי שזה יקרה גם לי, בטח ובטח שלא במתכון הזה, אבל קרה מה שקרה ואין שמחה ממני.
הכוונה המקורית היתה לאפות פשטידת גבינה, שהקלתית שלה תיהיה עשוייה מחלה מתוקה קלועה ותיצור ממראה של סל קלוע.
הכנתי את הבצק, התחלתי לקלוע את הצמות ולהניח אותן בתבנית, תחילה את התחתית ולאחר מכן את הדפנות. זו פעולה מאד פשוטה, אבל לוקח זמן לקלוע את הצמות ולהניח אותן. תוך כדי עבודה הבצק שמונח בתחתית החל לתפוח.
הורדתי אותו בתנועות עדינות, מנסה לשמר על גובה דפנות סביר שיאפשר יציקת מלית לקלתית לאחר ״אפייה עיוורת״ של החלה.
כשהתבנית הוכנסה לתנור, היא עדיין היתה בצורה של קלתית, אך לאחר אפייה קצרה, התקבלה חלה יפהפיה, עם שטח פנים ישר לחלוטין, מה שלא איפשר הכנת פשטידה.
שמחתי מאד על התוצאה היפהפיה שהתקבלה, והחלטתי לוותר על רעיון הפשטידה, אבל רציתי משהו מקורי בכל זאת. הבנתי שפני החלה השטוחים התקבלו בגלל הצורה המיוחדת בה הונח הבצק בתבנית (כי למאפי שמרים בכלל ולחלות בפרט, יש נטייה לתפוח יותר במרכז מאשר בשוליים).
לאחר התבוננות ממושכת ומלאת גאווה בחלה שהתקבלה, חשבתי לעצמי – למה לא לנצל את המראה היפהפה הזה ולהפוך את החלה למגש גבינות מהודר, ובכך ״לתפוס 2 ציפורים במכה אחת״? וכך היה.
התוצאה המרשימה והטעימה (הנסיינים עפו על המקוריות, הצורה והטעם כאחד), לפניכם.

אחד הדברים שהכי חסרו לי באפייה ללא גלוטן, היתה קליעה של חלות. נכון, יש חלות ללא גלוטן נהדרות, אבל אין מה לעשות – כל נושא הקליעה עדיין לוקה בחסר. אפשר במאמצים מרובים להגיע לתוצאה סבירה, אבל לא יותר מזה.
פה נתתי את המתכון לחלה מתוקה ללא גלוטן עם קמח כרגיל ללחם. לא ניסיתי ליצור מהבצק הזה מגש גבינות. אם מי מביניכם ניסה והצליח, אשמח לשמוע על כך!

אם גם אתם רוצים לקבל את מבט ה״וואו״ על פני האורחים שלכם, מוזמנים להתחיל בעבודה.

החלה במלוא הדרה

חלה מתוקה (אבל לא מתוקה מדי)

מצרכים:

  • 1/2 ק״ג קמח רגיל
  • 1/2 ק״ג קמח לחם
  • 1/4 כוס סוכר
  • 40 גר׳ שמרים טריים
  • 2 ביצים גודל L
  • 2 וחצי כוסות מים. בימים חמים על המים להיות קרים מאד בגלל שתהליך העיצוב הוא ארוך (אני מכינה קנקן עם הרבה מאד קרח ומים, נותנת למים להתקרר, ואז מודדת אותם), בימים קרים המים יכולים להיות בטמפ׳ החדר
  • 1/2 כוס שמן קנולה
  • 3/4 כף מלח
  • להברשה – ביצה טרופה עם 2 כפות חלב ושתי כפות סוכר דמררה

אופן ההכנה:

בקערית ממיסים את השמרים עם כמות קטנה מתוך המים שבמתכון.
אל קערת המיקסר המצוייד בוו גיטרה, מנפים את הקמחים, מוספים את הסוכר ומערבבים היטב.
מוסיפים את המים, הביצים והשמרים המומסים. מפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה.
לאחר שמתקבל בצק אחיד, מוסיפים את השמן והמלח וממשיכים ללוש במהירות נמוכה עוד כ- 10 דקות.
מעבירים לקערה נקייה ומשומנת (פעם חשבתי שזה מיותר, ואפשר להתפיח בקערת המיקסר, אבל היום אני מקפידה להעביר לקערה נקייה, כך נמנעים מפרורי בצק יבשים ומבאסים לאחר התפיחה), משמנים את פני הבצק, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
בימים חמים עובדים מהר, ומכניסים את כל הבצק שלא עובדים איתו למקרר, בין לבין, כדי למנוע תפיחה מהירה מדי של הבצק.
מורידים את נפח הבצק שתפח, קורצים ממנו כדורים קטנים בגודל של כדור פינגפונג, מניחים על מגש משומן, מכסים ומכניסים למקרר.
יוצרים גלילים ארוכים ודקים (ככל שהגלילים יותר דקים התוצאה הסופית המתקבלת יפה יותר) משלושה כדורים, קולעים לצמה, לא הדוקה מדי, על מנת לאפשר לבצק לתפוח.
מניחים תוך כדי יצירת שבלול בתחתית של תבנית קפיצית משומנת בקוטר 26-28. כשמסתיימת הצמה, מניחים במקרר מכוסה בניילון נצמד, מוציאים 3 כדורים חדשים, קולעים צמה נוספת וממשיכים במלאכת ההנחה בתבנית, עד שכל התבנית (בסיס ודפנות) מכוסה בצמה.
חשוב שהתחתית תהיה נמוכה מהדפנות בכמה סנטימטרים, גם אם צריך להוריד את הבצק בעדינות.
מברישים בתערובת הביצה, ואופים בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות עד להשחמה מושלמת של החלה (כ- 40 דקות).
מוציאים מהתנור ומחכים לקירור מוחלט של החלה.
ניתן להכין את החלה מראש ולהקפיא אותה כשהיא עטופה היטב בניילון נצמד. מפשירים את החלה הפשרה מוחלטת לפני שמניחים עליה את הגבינות והפירות.

מגש גבינות

כמובן שכל קומבינציה של גבינות/פירות/ירקות על פי טעמכם האישי תתאים. חשוב לשלב סוגים שונים של גבינות, בצבעים, מירקמים וצורות שונות. תוספת צבע של פירות וירקות תמיד מבורכת.

אני הנחתי על החלגשית שלי כיכר קממבר בקר, ממנה חתכתי רבע, אותו הנחתי ליד הכיכר החתוכה, סנט מור (גבינת עיזים) ששליש ממנה פרסתי לפרוסות ואת כל שאר הגליל הנחתי שלם, קוביות של קצ׳קבל וקוביות של פרמז׳ן.
בנוסף, קישטתי את ה״מגש״ בדובדבנים טריים ומשמשים (איך לא? אם לא עכשיו אז אימתי), עם מניפה מפרוסת אגם ועגבניות שרי אדומות ומתוקות במיוחד.
נועצים סכין גבינות, מגישים וקוצרים מחמאות….

הכנתם את החלגשית? אשמח אם תעלו תמונות לעמוד של ניחוח לישה בפייסבוק, ואשמח עוד יותר ללייקים, שיתופים ותגובות, כאן ובממלכת הפייס.
חג שמח.

חלגשית לשבועות – מבט מכיוון הפירות

מודעות פרסומת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s